Na het zaaien komt de belangrijke tijd van het onkruidvrij houden van de grond aan. Na het ploegen ligt er kale grond boven op de akker. In deze kale grond bevinden zich wel duizenden onkruidzaden per vierkante meter! Iedere week zal het gehele akker dus geschoffeld moeten worden om te voorkomen dat deze onkruidkiemen te groot worden. Hiervoor worden er verschillende werktuigen gebruikt. De schoffel is voor tuinders hierbij het heilige ‘wapen’ tegen onkruid.
De grote stukken akker worden met een wielschoffel van onkruid ontdaan. Dankzij het wiel kan er een grote schoffel op constante diepte ingezet worden zonder dat het de rug van de tuinder hoeft te kosten. Deze diepte is er belangrijk. Des te dieper er geschoffeld wordt, des te meer nieuwe grond en onkruidzaden boven komen te liggen. De tuinder loopt achter de schoffel aan die hij voortduwt.
Het fijne schoffelwerk wordt met een handschoffel gedaan. Waar de wielschoffel niet kan komen wordt deze schoffel ingezet. Ook de schuine flanken van de wortelruggen wordt hiermee gedaan. De scherpe schoffel kan in één zet zomaar tientallen kiemen van onkruiden afsnijden.
Aardappelen worden in samenwerking met een collega-tuinder onkruidvrij gehouden. Dit wordt gedaan met een werktuig die de grond wat tussen de aardappelruggen ligt, op de ruggen neerlegt. Hierdoor worden de onkruiden weer onder de grond gestopt en zullen deze dit niet overleven. De aardappelplanten zullen uiteindelijk wel door de hopen grond heen groeien. Vervolgens zorgt het grote aardappelloof ervoor dat het onkruid door gebrek aan licht niet kan kiemen.
Het laatste onkruid wat te dicht langs de planten of tussen de planten in de rij groeit, wordt met de hand verwijderd. Omdat het verwijderen van dit onkruid met de hand normaliter erg zwaar is door de knielende houding, heeft de tuinder een hulpmiddel gemaakt waardoor dit meer ergonomische uitgevoerd kan worden. Een elektrisch karretje met hierin twee ligbedden zorgen ervoor dat het onkruid, liggend boven de gewasrij, gemakkelijk verwijderd kan worden.