Het project

Hoe gaat het project waarbij een bloemenveld wordt gerealiseerd in zijn werk? En hoe weet ik zeker dat mijn deelname goed besteed wordt? Lees hier hoe jouw inbreng wordt omgezet in een bloeiend veld.

De zaden

Allereerst zullen de juiste inheemse zaden worden geselecteerd, vervolgens zullen deze onder de juiste omstandigheden worden gezaaid. Het Texelse bloemenmengsel bestaat uit ruim 30 verschillende soorten eenjarige- en meerjarige bloemen die gedurende het jaar in bloei zullen staan. Dit mengsel is speciaal samengesteld door Cruyd-Hoeck. Dit bedrijf is gespecialiseerd in het vergroten van de biodiversiteit met behulp van bloemrijke vegetaties voor plant, dier en mens. De zadenlijst vind je hier. Het aftellen kan beginnen!

Het perceel bevindt zich op één van de mooiste plekjes op het eiland, namelijk het eerste agrarische perceel ten zuiden van het bos op Texel. Het is de unieke plek waar bos, duinen en het agrarische landschap samenkomen.

Image

De bloei

Tijdens het groeiseizoen zullen er zo min mogelijk bewerkingen plaatsvinden zodat het ecosysteem zich kan vormen en de zaden de tijd krijgen om te ontkiemen. Spannend!

Beginnen daar de eerste bloemknoppen zich al te vormen? Superhandig dat je via de nieuwsbrief op de hoogte wordt gehouden van de laatste ontwikkelingen!

De velden beginnen langzaamaan blauw te kleuren, en worden al snel opgevuld met gele en rode bloemen, gevolgd door paarse en witte. Wat een kleurrijk schouwspel en hoor al die insecten eens zoemen!

Image

Het stro

Het gewas wordt niet geoogst, maar slechts ten behoeve van het nieuw gevormde ecosysteem gemaaid en vervolgens geschud. Hierdoor komen de zaden goed uit de zaaddozen en zullen deze op het land achterblijven. En het stro? Dat wordt afgevoerd om de bodem niet te verrijken met mineralen.

Normaliter zou dit op het perceel achter worden gelaten om als vorm van bemesting een hogere oogstproductie te halen, maar dat is hier niet nodig. Sterker nog, de inheemse bloemen zijn helemaal geen fan van rijke gronden. Weg met dat stro dus!

Image
Image

Meerjarig

En nu is het wachten geblazen. Door de vele neerslag in de herfst kiemen al veel van de zaden die op de grond liggen en vormen alvast bladeren waarmee zij de winter doorkomen. Wanneer de winter zijn einde nadert, staan zij alvast goed voorbereid met hun bladeren open, klaar om de eerste zonnestralen op te vangen. Niets kan hen nu nog in de weg staan. Nou ja, echt niets? Er moet wel voldoende draagvlak zijn vanuit de gemeenschap om ook komend jaar weer een bloemenveld in bloei te zien staan. Lever ook jouw bijdrage aan een bloeiend Texel en zorg dat je ook in het nieuwe jaar weer meedoet met het project!

Adopteer een bloemenweide