Het project

Hoe gaat het project waarbij een bloemenveld wordt gerealiseerd in zijn werk? En hoe weet je zeker dat jouw deelname goed besteed wordt? Lees hier hoe jouw inbreng wordt omgezet in een bloeiend veld.

Image

Het perceel

Het perceel is een plek waar natuurland, duinen, akkerland en bos samenkomen. Bovendien is het perceel uitstekend bereikbaar vanaf de ruim twee meter hoger gelegen weg. 

Het perceel is te allen tijde op eigen gelegenheid te bezoeken.

De locatie van het perceel vind je hier.

De zaden en het zaaien

Na het selecteren van het juiste perceel wordt het zadenmengsel gekozen. Het inheemse zadenmengsel is door het Instituut voor Natuureducatie en Duurzaamheid (IVN) op Texel samengesteld en wordt via Cruyd-Hoeck verkregen, louter omdat het op Texel vooralsnog niet wordt aangeboden.

Het Texelse bloemenmengsel bestaat uit ruim 30 verschillende soorten eenjarige- en meerjarige bloemen die gedurende het jaar in bloei zullen staan. 

Het zaaien vindt plaats in het vroege voorjaar waardoor alle zaden een goede kans krijgen om te kiemen. Hiernaast zie je hoe in 2023 werd gezaaid. In de voorraadtank zaten de zaden (slechts 2 kilo voor 1.000 vierkante meter!!) en achter de machine wordt op een breedte van 3 meter een zaaibed gemaakt. Doordat de zaadjes zo klein zijn, mag er niet teveel grond op komen. Het is daarom dus belangrijk dat het kort na het zaaien gaat regenen om verdroging tegen te gaan.  

 De zadenlijst vind je hier. Het aftellen kan beginnen!

Image
Image

Verzorging

Na het zaaien is het wachten geblazen. Doordat de inheemse zaden heel traag kiemen en groeien, is het zeker op de zandgrond opletten geblazen dat het niet gaat stuiven. 

Eén van de redenen dat het gewas traag groeit, is dat er geen gebruik wordt gemaakt van bemestingen voorafgaand het inzaaien of kunstmestgiften tijdens de groei. 

De eerste planten laten zicht circa 3 weken na het inzaaien zien. Fragiele kiemen, vatbaar voor de altijd waaiende Texelse wind en slagregens. 

De bloei

Beginnen daar de eerste bloemknoppen zich al te vormen? Superhandig dat je via de nieuwsbrief op de hoogte wordt gehouden van de laatste ontwikkelingen! Tijdens het groeiseizoen zullen er zo min mogelijk bewerkingen plaatsvinden zodat het ecosysteem zich kan vormen en de zaden de tijd krijgen om te ontkiemen.

De velden beginnen langzaamaan blauw te kleuren, en worden al snel opgevuld met gele en rode bloemen, gevolgd door paarse en witte. Wat een kleurrijk schouwspel en hoor al die insecten eens zoemen!

Dit is ook de tijd dat de eerste bloemen in de pluktuin beginnen te bloeien. Adoptanten van één of meer vierkante meter(s) mogen hier hun bosje bloemen komen plukken.

Image
Image

Meerjarig

Na de bloei is het wachten geblazen tot volgend voorjaar. Door de neerslag in de herfst kiemen al veel van de zaden door de uitgebloeide bloemen op de grond zijn verspreid. Deze zaden vormen alvast bladeren waarmee zij de winter doorkomen. 

Wanneer de winter zijn einde nadert, staan zij alvast goed voorbereid met hun bladeren open, klaar om de eerste zonnestralen op te vangen. Niets kan hen nu nog in de weg staan. Nou ja, echt niets? Er moet wel voldoende draagvlak zijn vanuit de gemeenschap om ook komend jaar weer een bloemenveld in bloei te zien staan. Lever ook jouw bijdrage aan een bloeiend Texel en zorg dat je ook in het nieuwe jaar weer meedoet met het project!

Adopteer een bloemenweide