Als student aan de Christelijke Agrarische Hogeschool in Dronten (Flevoland) werd mij geleerd hoe ik een groot agrarisch bedrijf kan overnemen om deze grootschalig voort te zetten. Aan de andere kant hoorde ik via symposia en bedrijfsbezoeken dat de burger niet op grootschalige landbouw zit te wachten en graag kleinschalige, biologische boerderijen ziet waar bij wijze van spreken de kippen, koeien en hond samen in één huis wonen. Dit vond ik erg bijzonder. De boer wil grootschalig een zo mooi mogelijk product verbouwen en de burger wil graag een goed product van een autarkische boerderij hebben.
De werkelijkheid ligt anders. Tussen de denkwijze van de burger (hoe willen we de landbouw graag zien) en consument (wat wil ik voor mijn product betalen) zit een groot verschil. Een idealistische boerderij maakt op minder efficiënte wijze producten en heeft dus een veel hogere kostprijs dan een gespecialiseerd landbouwbedrijf.
Na het afronden van mijn studie ben ik bij een agrarisch ondernemer in de Flevopolder gaan werken die zijn eigen gewassen onder een eigen label aan zijn klanten verkocht. Hier kwam ik erachter dat bij het toevoegen van één of meerdere teelthandelingen (sorteren, wassen, controleren en verpakken) er heel veel extra werk bij komt en dat deze extra inspanningen meestal met een beperkte marge beloond werden.
Vervolgens ben ik op het biologisch-dynamische tuinbouwbedrijf De Lepelaar in Sint Maarten (tussen Schagen en Alkmaar) gaan werken. Zoals de meesten wel bekend is mag je in deze bedrijfsvoering geen ‘gif’ gebruiken. De schoffel is hier het heilige wapen van de boer. Voor mij als mid-twintiger die altijd in de gangbare landbouw gewerkt had, ging er een wereld open. Het grootste voordeel voor mij als werknemer was dat wanneer ik onderhoud pleegde in een gewas, ik geen rekening hoefde te houden met hoelang het geleden was dat de tuinder voor het laatst met een spuitmachine over het land was geweest in verband met de spuitresiduen die achterblijven. Deze manier van boeren voelde gewoond goed! Omdat gevoel voor mij het belangrijkst is, heb ik besloten om met mijn bedrijf dezelfde weg in te slaan en onbespoten groenten te gaan verbouwen.